Tassunpohjan tulehdus

Oireet

  • kanin kantapää tai molemmat ovat haavoilla ja vertavuotavat (Hyndellä vasen kantapää vuotaa verta, oikea punoittaa. Myös etutassuissa on vähän punoitusta)

 

Syy

  • kova tai karkea pintamateriaali (häkin lattia, betoni, verkkopohja, puupelletti, matto) voi hangata tassunpohjat rikki. Useimmilla kaneilla paksu karva suojelee niiden tassunpohjia, mutta joillakin roduilla (kuten rex ) karva ei ole yhtä tiivistä ja kani on altis tassunpohjantulehdukselle (Hyndelle vaihdoin nyt häkkiin pohjalle puupelletin, Hynde viihtyy myös suurimman osan häkissä oloajasta puisen mökkinsä katolla, joka siis on kova alusta. Matto olohuoneessa on aika karhea ja saattaa sekin vielä hangata herkkiä tassuja. Hynde myöskin on rex...)
  • ylipainoiset kanit, kanit jotka paukuttavat jalkaansa paljon, ja sisällä asuvat, kovilla lattioilla juoksevat kanit voivat myös altistua haavaumille. (Hyndehän on juuri tätä, ylipainoinen sisäkani)

 

Hoito

  • haavat pidetään puhtaana (betadine)
  • parantava voide (esim. sinkkipasta, Bepanthen) EDIT. Fuciderm Vet-rasvaa määräsi ell. Käytetään myös esim. koirien hotspotteihin (Kamulle määrättiin ekaan hotspottiin tätä ja siitä samasta tuubista riitti Hynkyllekin hyvin)
  • tassut voi suojata lasten sukilla, kunnes iho paranee
  • häkin pohja tulee peittää mahdollisimman pehmeällä materiaalilla

Tiedot otettu TÄÄLTÄ.

Ihan äsken huomasin, että lattialla oli verta ja myöskin pussilakanamytyssä, joka lojui lattialla (vaihdoin siis lakanoita ja viskasin likaisen hetkeksi lattialle). Hynde oli istuskellut lakanan päällä ja siinä oli useassa kohdassa verta. Nappasin kanin syliin ja tutkin läpi. Verta oli tullut vasemmasta takajalasta aika paljonkin. Putsasin tassut betadinella ja rasvasin bepanthenilla. Huomenna lähden taas puruostoksille ja puupelletit saa sit Hynden osalta unohtaa. Mietin, että ennalta ehkäisevästi voisi olla ihan hyvä pitää Ristollakin vaan purua sen vessassa, kun silläkin puupelletti nyt vajaa viikon ollu. Tosin se ei kyllä siellä vessassa hirveesti hengaile..